sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Cloud Atlas


CLOUD ATLAS on viime vuoden elokuva, joka väkisin herätti kysymyksen; mihin jäi maskeerauksen oscar-ehdokkuus? Se oli oikeastaan melkein ensimmäinen elokuvaa koskeva kysymys, mikä kaverin kanssa esitettiin kun leffa oltiin katsottu. Elokuvalle on nimetty kolme eri ohjaajaa; Andy ja Lana Wachowski, jotka ovat tulleet suurimmalle osalle tutuiksi Matrix-elokuvista. Tom Tykwer on imdb:ssä myös nimetty yhdeksi ohjaajaksi, mutta häneltäkään en ole tainnut nähdä yhtäkään elokuvaa aikaisemmin. Enkä nyt osaa sanoa mitkä näiden ohjaajien roolijaot olivat ja mitä tekemistä esimerkiksi Tykwerillä on elokuvan kanssa.. Kaikkialla kun tunnutaan puhutaan vain "Wachowski duosta" tämän elokuvan yhteydessä.

Elokuva kertoo tarinan, jonka mukaan kaikki teot vaikuttavat toisiin ihmisiin niin menneisyydessä, nykyisyydessä kuin tulevaisuudessakin. Kohtalo on avainsana ja se tuntuu pyörittävän koko maailmankaikkeutta. Joku kirjoittaa vanhassa laivassa kirjeitä, toinen säveltää elämänsä suurinta sävellystä seuraavassa ajassa, kolmas pakenee henkensä edestä, neljäs yrittää pitää kansansa turvassa toiselta klaanilta.. Ja kaikki tarinat nivoutuvat yhteen huolimatta siitä että ollaan täysin eri paikassa ja ajassa.
Myönnän, en pysty selittämään tämän elokuvan juonta tai ideaa tämän paremmin. Elokuva on niin monitahoinen ja syvällinen että se joka siihen pystyy, on kyllä hyvä. En sano että elokuva oli sekava, koska sitä se ei mielestäni ollut. Päinvastoin odotin että olisin seonnut jossain vaiheessa, mutta niin ei käynyt. Kieltämättä jossain kohtauksissa sitä mietti että miten tämä liittyy mihinkään, mutta kyllä asiat sitten aina selvisivät kun elokuvan antoi edetä.


Kun mainitsin tuossa äsken että maskeeraajat olisi pitänyt palkita tästä kyseisestä elokuvasta, tarkoitin joka sanaa. Elokuvassa seurataan siis samoja ihmiskohtaloita eri ajassa ja paikassa, jos nyt niin voi asian ilmaista. Tästä syystä esim. Tom Hanks vetää seitsemän eri roolia pystyen muuntautumaan alkuperäiskansan soturista jonkinlaiseksi.. itämaiseksi herrasmieheksi. Tai Hugo Weaving näyttelee paholaista, jonkinsortin palkkamurhaajaa, naishoitajaa ja.. ties mitä muuta. Halle Berry, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Doona Bae, Nen Whishaw.. Kaikilla näyttelijöillä on viidestä seitsemään eri roolia. Jos elokuva menee muuten yli ymmärryksen tai ei vain kiinnostakaan, mutta on silti maksanut sen leffalipun hinnan.. Kannattaa elokuva katsoa loppuun jo sillä ajatuksella että yrittää bongata näitä kyseisiä näyttelijöitä eri rooleissa! Lopputekstien alkukin kannattaa katsoa, koska siellä roolit sitten paljastetaan kaikelle kansalle ja yllätyksiä tulee melko varmasti!
Elokuva on siis ehdottomasti katsomisen arvoinen pätkä meni elokuviin sitten millä ajatuksella tahansa. Itse voisin suositella tätä elokuvaa jo pelkästään maskien kannalta! Joten kipinkapin leffaan taas, ihmiset! Nauttikaa keväästä, elokuvien parasta aikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...