sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Kuusi Tim Burtonia, kiitos!

Ajattelin että olisi hienoa pitää ohjaajamaratoneja ja aloitin nyt Tim Burtonilla, joka kuuluu ehdottomasti suosikkiohjaajiini kaikin puolin. Tämä kaikkien aikojen ensimmäinen ohjaajamaratonini piti sisällään 6 Burtonin elokuvaa ja katsoin ne aika pitkälti julkaisuvuoden mukaan järjestyksessä. Maratoniin kuului alunperin myös Apinoiden planeetta ja Big Fish, mutta en ehtinyt katsoa niitä ennen kuin minun piti palauttaa ne takaisin kirjastoon. Niinpä tämä maratoni lyheni kahdeksan sijasta kuuteen elokuvaan.

Timothy ”Tim” William Burton on kalifornialaissyntyinen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja, joka on sitemmin muuttanut asumaan Lontooseen. Hän on tullut tunnetuksi hieman omalaatuisista ja todella mielikuvitusrikkaista elokuvistaan, joista tunnetuimpia ovat melko varmasti Batman, Corpse Bride ja Sweeney Todd. Elokuviensa omituisuuden lisäksi Burton muistetaan myös siitä että hän käyttää usein luottonäyttelijöitään, kuten kihlattuaan Helena Bonham-Carteria ja hyvää ystäväänsä Johnny Deppiä. Tämän sain minäkin todeta maratonini aikana.

SAKSIKÄSI EDWARD
"You see, before he came down here, it never snowed. And afterwards, it did. If he weren't up there now... I don't think it would be snowing. Sometimes you can still catch me dancing in it."
Tuottaja: Tim Burton ja Denise di Novi
Pääosat: Johnny Depp, Dianne Wiest, Winona Ryder, Alan Arkin ja Anthony Michael Hall
Kuvaaja: Stefan Czapsky
Käsikirjoitus: Tim Burton ja Caroline Thompson
Leikkaaja: Richard Halsey
Säveltäjät: Danny Elfman ja Tom Jones
Saksikäsi Edwardin maailman ensi-ilta oli joulukuussa 1990 ja Suomeen se saatiin pian seuraavan vuoden puolivälissä. Tällä elokuvalla oli hyvä aloittaa tämä kyseinen maratoni jo siitäkin syystä että tämä elokuva aloitti Burtonin ja Johnny Deppin pitkän yhteistyön.
Elokuva kertoo Edwardista, jolla on käsien tilalla sakset. Hän yrittää oppia elämään ihmisten parissa ja melkein jo onnistuukin, kunnes typerä väärinäkäsitys ajaa hänet takaisin yksinäisyyteen. Tapahtumat sijoittuvat kaupungin pieneen lähiöön, jossa kaikki tuntevat kaikki ja tietävät kaikkien asiat. Juorut lentävät nopeammin kuin linnut ja kaikki asuvat pastellivärein maalatuissa taloissa. Täydellisyys on avainsana ja tämä kaikki murenee kun kuvaan astuu Edward, joka sotii täydellisesti kaikkea tätä vastaan. Edwardin ulkonäöllisenä vastapainona toimii myös Kim, kaunis nuori nainen vaaleine tukkineen ja suloisine hymyineen. Kim tuntuu olevan hyvyyden perikuva, joka vain paineen alla joutuu valitsemaan väärin mutta kohtaa kuitenkin seuraukset pystypäin.
Elokuvan parhautta on minusta se, ettei elokuvalla ole niin onnellista loppua kuin mitä olisi ehkä odottanut.


ED WOOD (Oscar ja Golden Globe; paras miessivuosa 1994)
"Greetings, my friends! You are interested in the unknown. The mysterious. The unexplainable. That is why you are here."
Tuottaja: Tim Burton ja Denise Di Novi
Pääosat: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette
Kuvaaja: Stefan Czapsky
Käsikirjoitus: Scott Alexander ja Larry Karaszewski
Leikkaaja: Chris Lebenzon
Säveltäjä: Howard Shore
Elokuva kertoo kulttiohjaajasta Edward D. Wood Jr.:sta, jota näyttelee Johnny Depp. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1994, muttei saanut suurta yleisömenestystä. Sen sijaan kriitikot ylistivät elokuvaa ja se voitti parhaan miessivuosan pystin sekä Oscar-gaalassa että Golden Globessa. Elokuva kertoo Woodin menestyksen vuosista ja tuon suhteesta Bela Lugosiin, joka näytteli miehen elokuvissa.
Elokuvan ensimmäinen erikoisuus, mikä ei varmasti jää yhdeltäkään katsojalta huomaamatta, on mustavalkoisuus. Lisäksi elokuva sisältää ihmeellisiä leikkauksia, kuten.. "fade up"? (Onko se termi, sitä en tiedä mutten osaa sanoa sitä sen ihmeellisemminkään).
Elokuvan suurimpia ja mieleenpainuvimpia kysymyksiä ja toteamuksia oli ehdottomasti "miksi toteuttaa muiden unelmat?", "Ei ole olemassa huonoa julkisuutta" ja kaikista tärkeimpänä; "Visiot ovat taistelemisen arvioisia". Siinäpä hyviä huomioita kaikille maan matosille ja etenkin niille, jotka ovat elokuva-alalla itsekin. Veikkaan että Burton on itse ajatellut näitä kysymyksiä myöskin joskus.

SLEEPY HOLLOW
"I think you have no heart. And I had a mind once to give you mine."
Tuottaja: Francis Ford Coppola, Scott Rudin ja Adam Schroeder
Pääosat: Johnny Depp, Christina Ricci, Michael Gambon, Miranda Richardson ja Christopher Walken
Kuvaaja: Emmanuel Lubezki
Käsikirjoitus: Kevin Yagher ja Andrew Kevin Walker
Leikkaajat: Chris Lebenzon ja Joel Negron
Säveltäjä: Danny Elfman
Tämä Washington Irvingin kirjaan perustuva elokuva ilmestyi vuonna 1999 ja jälleen kerran pääosissa nähtiin Burtonin elokuville kovin ominainen Johnny Depp. Elokuva keskittyy pieneen kylään, jossa alkaa tapahtua raakoja murhia; joku katkoo ihmisten päitä ja vie päät mukanaan jättäen ruumiit lojumaan sinne minne ne nyt sattuivat jäämään. Paikalle kutsutaan konstaapeli Ichabod Crane tutkimaan näitä salaperäisiä murhia ja kyläläiset uskovat että kaiken takana paikallinen kummitus.
Pääosanäyttelijöiden lisäksi elokuvasta pongaa nykypäivänä ehkä vielä tunnetummiksi nousseita näyttelijöitä, kuten Christopher Leen (Saruman/LOTR) sekä useita Harry Potter-elokuvista tuttuja näyttelijöitä.
Värimaailma on Burtonille todella ominainen ja Burtonin elokuvissa keskitytäänkin usein myös värimaailman miettimiseen. Vähän epäilen ettei herralta ole ilmestynyt yhtään elokuvaa, missä värimaailma olisi ns. normaali. Lisäksi haluaisin nostaa esiin maskeerausta sekä puvustusta, koska ne ovat mielestäni älyttömän upeita nimenomaan tässä elokuvassa.
Harkitsin muutamaan otteeseen uskallanko katsoa tätä elokuvaa, koska se oli kategorioitu kauhuelokuvaksi mutta ikärajana oli kuitenkin 15. Onneksi sain kerättyä itseni ja katsoin elokuvan, koska kaiken kaikkiaan aivan loistava pätkä.


CORPSE BRIDE
"If I touch a burning candle, I can feel no pain. If you cut me with a knife, it's still the same."
Tuottajat: Allison Abbate ja Tim Burton
Pääosat: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Albert Finney, Richard E. Grant ja Joanna Lumley
Kuvaaja: Pete Kozachik
Käsikirjoitus: John August, Pamela Pettler ja Caroline Thompson
Leikkaaja: Chris Lebenzon
Säveltäjä: Danny Elfman
Vuonna 2005 ilmestynyt stop motion -animaatioelokuva, jonka suosio elokuvateattereissa ei taaskaan ollut mitään maatajärisyttävää mutta jälleen kerran kaikki kriitikot ylistivät elokuvaa.
Elokuva kertoo oikeastaan kolmiodraamasta; mies nimeltä Victor Van Dort on menossa naimisiin Victoria Everglotin kanssa, mutta häiden harjoituksissa hän ei saa sanottua valaansa oikein. Kauhistuneena papin sanoista, mies juoksee metsään ja harjoittelee siellä valaansa. Vala menee loistavasti kun kukaan ei ole kuulemassa, mutta äkkiä maasta nouseekin morsiamen elävä ruumis. Emily-ruumis tulkitsee valan niin että he ovat nyt naimisissa Victorin kanssa ja näin kolmiodraama saa alkunsa.
Elokuva on hyvin tummasävytteinen ja sisältää aika hämärääkin huumoria. Ainoa asia mitä minä onnistuin ajattelemaan elokuvaa katsoessani oli "Juma.. Tämähän kiteyttää koko Burtonin luovan hulluuden ja nerouden." ja niin se on. Elokuva on mielikuvitukseltaan, tarinaltaan, väriltään, tyyliltään.. kaikin puolin Tim Burtonin elokuva. Vaikkei elokuvan kannessa lukisikaan ohjaajan nimeä, kyllä kaikki jotka vähääkään elokuvia ovat katsoneet, tunnistavat kuka tämän kaiken takana oikein on.

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
"If you had to choose only one half of your son, which one would it be?"
Tuottajat: Brad Grey ja Richard D. Zanuck
Pääosat: Freddie Highmore, Johnny Depp, Jordan Fry, Julia Winter, Anna Sophia Robb, Philip Wiegratz ja Deep Roy
Kuvaaja: Philippe Rousselot
Käsikirjoitus: Roald Dahl ja John August
Leikkaaja: Chris Lebenzon
Säveltäjä: Danny Elfman
Tätä Roald Dahlin kirjaan perustuvaa elokuvaa tehtiin samaan aikaan Corpse Briden kanssa ja elokuvat saivatkin ensi-iltansa samana vuonna. Siinä missä Corpse Bride on hyvin tummasävytteinen elokuva, Charlie and the chocolate factory on hyvin värikäs. Kaikki värit ovat kirkkaita ja karkkimaisia, kuten asiaan kuuluu. Toki lähtökohdat elokuvalla on hyvin synkät, kuten kuuluukin, mutta kun päästään värien makuun niin värejä tursuukin joka paikasta! Ja se on hyvä asia.
Vaikka elokuva onkin hyvin värikäs eikä suinkaan yhtä tummasävyinen kuin monet Burtonin elokuvista, tämä on silti selkeästi Burtonin käsialaa. Mielikuvitusta löytyy enemmän kuin tarpeeksi; toki kirjailija on ollut alustavasti suunnittelemassa luomaansa maailmaa mutta kyllä visuaalisesti Burton on saanut luotua aivan uskomattoman maailman pelkän tehtaan sisään. Suklaatehdas, joka on kuitenkin oma maailmansa umppa-lumppineen ja suklaakoskineen.
Elokuva sisältää myös toki todella selkeitä opetuksia, mutta varmasti lapsien alitajuntaan iskeviä opetuksia siitä mitä käy itsekkäille ihmisille, kuten lapsille jotka katosivat kuka mitenkin tehtaaseen. Yksi joutui putkeen, toisesta tuli mustikka, kolmas joutui jätekuiluun ja neljäs kutistui. Mitkä ovat opetukset näiden tarinoiden takana?

ALICE IN WONDERLAND
"Have you any idea why a raven is like a writing desk?"
Tuottajat: Tim Burton, Joe Roth, Jennifer Todd, Suzanne Todd ja Richard D. Zanuck
Pääosat: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Michael Sheen, Stephen Fry, Anne Hathaway ja Helena Bonham Carter
Kuvaaja: Dariusz Wolski
Käsikirjoitus: Lewis Carroll (kirja) ja Linda Woolverton
Leikkaaja: Chris Lebenzon
Säveltäjä: Danny Elfman
Lewis Carrollin kirjoihin perustuva elokuva vuodelta 2010 ja vielä viimeisenkin kerran tämän maratonin aikana, yhdessä pääosista nähdään Johnny Depp. Tätä maratonia voisi siis kutsua Burton-maratonin ohella myös Depp-maratoniksi.
Elokuva on oikeastaan aika perus Liisa Ihmemaassa-tarina, joskin Liisa on tässä tapauksessa kasvanut jo nuoreksi naiseksi. Viittauksia löytyy kuitenkin siihen että nainen olisi lapsuudessaan käynyt Ihmemaassa aikaisemminkin, vaikkakin hahmo itse luulee sen olevan pelkkää unta. Unta se ei todellakaan kuitenkaan ole ja sen Liisa saa huomata useamman kuin kerran.. siihen kuitenkaan uskomatta.
Jälleen kerran elokuvan värimaailma on aivan omaa luokkaansa ja värien avulla Burton on saanut muokattua tarinaan todella taianomaisen tunnelman. Lisäksi kun elokuvaa katsoo, ajattelee väkisinkin että tätä elokuvaa ei olisi kukaan muu voinut eikä saanut ohjata kuin Burton. Liisa Ihmemaassa-tarinat on kuin kirjoitettu sitä varten että Burton saisi ohjata aiheesta elokuvan joskus. Kaikki ne epämääräiset olennot, sanat ja maailma.. Kuin suoraan Burtonin omasta päästä vaikka oikeasti ovatkin Lewis Carrolilta.

Mitä siis opimme tästä Burton-maratonista? Tai itse Tim Burtonista? No ainakin sen että se mies omaa aivan mahdottoman mielikuvituksen enkä nyt malta olla odottamatta herran seuraavaa tuotosta. Lisäksi Burtonin elokuvissa on yleistä leikitellä värimaailman kanssa ja kaikissa elokuvissa onkin mitä kaunein ja ihmeellisin värimaailma; olisin yllättynyt jos joskus näkisin "normaalin värisen" elokuvan Burtonilta. Ja tottakai Johnny Deppiä ei saa unohtaa kun puhutaan Tim Burtonin elokuvista, mutta vaikka Depp nouseekin usein esiin tässä yhteydessä, haluaisin nostaa esiin myös muun työryhmän jäseniä. Esim. kiinnittäkää huomiota säveltäjään ja muihinkin työryhmän jäseniin; vakiotyöntekijöitä löytyy myös näyttelijäkaartin ulkopuoleltakin.
Kaiken kaikkiaan todella loistava maraton takana ja nyt alan miettimään seuraavaa kohdettani! Jatkanko ohjaajalinjalla vai tutustunko enemmän johonkin kuvaajaan tai vaikka.. säveltäjään kenties?

“One person's crazyness is another person's reality.”
- Tim Burton

2 kommenttia:

  1. Helou, nyt vasta ensimmäisen kerran löysin blogiisi. Pitääkin jäädä seuraamaan. :) Niin ja tervetuloa osallistumaan Movie Mondayhin kanssa! Kävin vilkaisemassa myös tota juuri kuoppaamaasi uuden vuoden lupaus -blogia. Saako ideaa mahdollisesti lainata?

    VastaaPoista
  2. Helou vaan! :D Kiitoksia kiitoksia vain sekä seuraamisesta että tervetulotoivotuksista.

    Joo toki saa! Se vaan on hirvittävän ahdistavaa jos on aikarajan kanssa menossa. Itse huomasin kaikkien elokuvien kohdalla ajattelevani tota blogia eikä elokuvanautinnosta tuntunut tulevan enää mitään, joten päätin sitten aloittaa uuden vähän vapaamuotoisemman ja sulkea sen. :D Mutta siitä vaan jos haluat! Linkittele sitten blogiasi, mielelläni seuraan. (:

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...