maanantai 23. huhtikuuta 2012

For those ten seconds or less, I'm free.

Tajusin nyt, ehkä kuukausi tai kaksi jälkikäteen, että pidin Fast and Furious-maratonin ja unohdin ilmeisesti kirjoittaa siitä. Joten no mikäs siinä, turistaan nyt sitten lämpimiksemme aiheesta ja aiheen vierestä! Kaikki eivät sitä välttämättä uskoisi, mutta tässä taas yksi leffasarja joka on jostain syystä lähellä sydäntä vaikka noh.. Eihän leffa päällisin puolin ole muuta kuin tuunattuja autoja ja isotissisiä tyttöjä. Mutta sitten kun lähdetään kurkkaamaan pintaa syvemmältä..

FAST AND FURIOUS-sarjan ensimmäinen osahan tunnettiin Suomessa paremmin Hurjapäät-elokuvana, mutta luojan kiitos siitä nimestä taidettiin melko pitkälti luopua kakkososan tullessa teatterilevitykseen. Ja nyt kun sarja on saanut viidennen osansa, moinen nimi on jäänyt historiaan.. Melkein ainakin. Myydessäni lippuja viidennen osan näytöksiin, yksi ihminen kävi ostamassa lipun "Hurjapäät vitoseen" ja kyllähän se nostatti hymyn huulille, joskin ihan vain positiivisessa ja nostalgisessa mielessä!
Elokuvasarjan ensimmäinen osahan sai ensi-iltansa vuonna 2001, joskin minä en silloin edes haaveillut käyväni katsomassa moista elokuvaa! En tainnut edes tietää sellaisen olemassaolosta tuolloin. Vasta muutama vuosi myöhemmin satuin kaverini kanssa tonkimaan isoveljeni vhs-hyllyä ja löysimme tälläisen hurjan elokuvan sen kätköistä. Päätimme katsoa sen ja nauraa sen typeryydelle.. No kyllähän me naurettiin ja kaverini taitaa nauraa edelleen. Minuun tämä kuitenkin teki jonkinasteisen vaikutuksen, sillä nyt sanotaanko kymmenen vuotta myöhemmin, voin laskea itseni näiden elokuvien faniksi.

Perusideahan koko elokuvasarjassa on tämä; miehet tuunaa autoja, ajaa kilpaa ja naiset on kauniita ja tissit isoja. Tällä ajatuksella kuljetaan elokuvasta toiseen, jos tätä tosiaan aletaan pintapuolisesti tarkastelemaan. Kun mennään astetta syvemmälle, löydetäänkin sitten mielenkiintoisia hahmoja. Brian O'Conner (Paul Walker) on poliisi, joka lähetetään vakoilemaan Dominic Torrettoa (Vin Diesel) ja tuon jengiä. Brian onnistuukin soluttautumaan Domin perheeseen, mutta kuten aina, asiat eivät olekaan niin yksinkertaisia; Brian rakastuu Domin siskoon, Miaan (Jordana Brewster) ja niin asiat mutkistuvatkin kertaheitolla.
Tämä elokuvan ensimmäinen osa on mielestäni elokuvista ehdottomasti paras; Dominicilla tosiaan on erilaisista katukisaajista koostuva perhe, vaikka ainoa verisukulainen onkin Mia. Hänellä on tyttöystävä, Leticia tai siis Letty (Michelle Rodriguez), joka on mielestäni elokuvan ehdottomasti paras hahmo. Lisäksi perheeseen kuuluu Jesse (Chad Lindberg), Vince (Matt Schuelze) ja Leon (Johnny Strong), jotka ovat ilmeisesti Domin lapsuudenkavereita. Jesse tosin on kaiketi nuorempi kuin Dom, joten hänen perheeseen saapumisestaan en oikein tiedä. Vince ainakin on Domin lapsuudenkulmilta ja veikkanpa että Leon samaten. Lettykin on samaa jengiä lapsuudesta!

(HUOM. Seuraa spoilereita, joten lueppa jatkoa omalla vastuulla!)

 
Ja sitten saapuu Brian sotkemaan kaiken, joskin lopulta löytääkin itsensä tämän perheen puolelta eikä pystykään pidättämään Domia vaikka saakin siihen mahdollisuuden. Hän päästää tuon menemään ja hyvä niin, koska jatkoa seuraa.. Vaikkei tosin vielä kakkososassa.

2 Fast 2 Furious (2003), eli elokuvien kakkososa kertookin sitten Brianista itsestään ja toistaiseksi näyttäisi siltä että elokuvat kulkevat oikeassa aikajärjestyksessä; Brian on saanut tavalla tai toisella pidettyä paikkansa poliisivoimissa, vaikka auttoikin Domia pakenemaan edellisen osan lopussa. Tällä kertaa Brian saa tehtäväkseen soluttautua huumekeisari Carter Veronen (Cole Hauser) palvelukseen. Avukseen hän saa Roman Pearcen (Tyrese Gipson), joka on niinikään tuomittu rikoksista.
Tämä elokuva ei mielestäni ole läheskään ykkösosan veroinen, joskin siihen vaikuttaa alkuperäiskaartin kehnonlainen osallistuminen. En jaksaisi edes rankata tätä kunnolliseksi jatko-osaksi, jos tässä ei olisi pääosissa Briania. Mutta noh, annetaan rispektiä Romanille koska se jäbä osaa kyllä asiansa! Hauska mies, hauska hahmo.. Ja luojan kiitos herra palaa jatko-osissa, koska muuten jäisi harmittamaan siltäkin osin tämän kakkososan hahmo-osuus, koska hahmot ovat ehdottomasti se kantava voima näissä leffoissa!

Kolmososa, Tokyo Drift (2006), sen sijaan lähti turhan kauas alkuperäismeiningeistä ja jollei vitososa olisi saapunut pelastamaan, tämä leffa olisi yhtä tyhjän kanssa. Päähenkilönä ei nähdä enää Briania eikä Domia vaan joku kakara, jonka nimeä en muista mutta luntinpas wikipediasta teidän iloksenne.. Sean Boswell (Lucas Black). Elokuva on mielestäni juurikin pikkupoikien autoilla leikkimistä ja voin suoraan sanoa että Han Lue (Sung Kang) on tämän elokuvan kantava voima. Kaikki muut hahmot on pellejä.. Paitsi tietysti Dominic, joka nähdään elokuvan viimeisillä minuuteilla mukana kisassa. Mutta siis käytännössä Han on ainoa, jonka takia elokuvaa kannattaa edes katsoa jos on katsoakseen. Ja niin, jos vitososaa olisi tullut, olisi Hankin ollut aika turha.

Ja sitten päästään vihdoin takaisin asiaan! Kahden suht turhan osan jälkeen, palataan melkein lähtöruutuun! Fast and Furious (2009)-elokuvassa Dominic ja Brian taas pääosissa, mutta tällä kertaa jokseenkin surullisissa ajatuksissa; Jätkä nimeltä Fenix (Laz Alonso) on tappanut Letician, Domicin tyttöystävän sillä välin kun Dominic itse on ollut karkumatkoilla. Dominic saa kuulla tästä siskoltaan ja palaa maisemiin juuri sopivasti tyttönsä hautajaisiin. Tämän jälkeen hän palaa Mian luo ja alkaa tutkia tapausta aikeinaan kostaa Letician kuolema. Brian tutkii samaa juttua poliisivoimista käsin ja yllättäen tiet kohtaavat jälleen, vaikka päämäärät ovat hieman eri; toinen tappomielellä, toinen pidätysmielellä.
Elokuva on vitososan ohella pitämässä kakkossijaa tämän sarjan paras elokuva-rankingissa. Ykkönenhän on auttamatta ykkönen. Tämä taisi olla myös ensimmäinen elokuva, jonka kävin elokuvateatterissa katsomassa mikäli nyt en aivan väärin muista. Oli tai ei, teatterissahan tämä katsottiin ja voi kyllä! Tämä oli myös sarjan ensimmäinen elokuva, jotka katsoin tippa linssissä!

Vitososa, Fast Five (2011) ilmestyikin sitten kymmenen vuotta ensimmäisen osan jälkeen ja aivan täydellisessä hahmokaartissa! Ainoa mitä jäin kaipaamaan oikeasti, oli ensimmäisen osan Leon jota emme valitettavasti vieläkään näe uudelleen valkokankaalla. Mukana on kuitenkin paitsi Dom ja Brian jälleen pääosissa, myös Domin sisko Mia, kakkososasta tuttu Roman, kolmosesta Han ja keitä vielä! Ainiin hitto! Vince ykkösosasta! Ja monta muuta entuudestaan tuttua hahmoa kasaantuu hoitamaan vielä viimeisen keikan. Ja mikä kaikista suloisinta, Brian ja Mia ovat saamassa lapsen ja sehän se vasta syventääkin tämän perheen arkea entuudestaan!
Ainoa oikeasti huono asia nähdäänkin sitten elokuvan lopputekstien jälkeen, missä viitataan siihen että edellisosassa kuollut (ja kostettu) Leticia onkin yhä elossa. En pitänyt tästä ratkaisusta, koska hahmojen henkiin herätteleminen varsinkin sen jälkeen mitä nelosessa tapahtui, ei mielestäni toimi missään muotoa! Mutta kutososastahan se sitten nähdään.. Sitä saamme tosin odottaa vissiinkin vuoteen 2013 saakka jollen nyt väärin ole ymmärtänyt.

Mutta siis! Sekava teksti ehkä, paljon olisi näistä sanottavaa mutta en sano! Harvat kavereistani ovat suostuneet näitä katsomaan ja ymmärrän täysin että miksi.. Mutta olenpahan onnistunut ainakin yhden kavereistani aivopesemään tähän leffasarjaan! Tässä minun kaappini luuranko sitten. Loppuun vitososan traileri!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...