torstai 26. heinäkuuta 2012

The Dark Knight Rises

Kunnioitin uusinta Christopher Nolanin Batmania viime viikolla katsastamalla herran kaksi edeltävää, tajunnan räjäyttävää spektaakkelia. Luettuani Episodista juttua uusimmasta, en ollut enää pysyä pöksyissäni! Elokuviin oli pakko lähteä heti kun se vain oli mahdollista. Eilen se sitten tapahtui.


THE DARK KNIGHT RISES on Christopher Nolanin Batman-trilogian viimeinen osa, joka päättää saagan kunniakkaasti pysyen edelleen uskollisena kahden ensimmäisen Batmanin tyylille. Rakkaus ja kunnioitus Nolania kohtaan on noussut niin voimakkaasti että mies on pakko nostaa omien lemppariohjaajien kärkijoukkoon.. Viimeistään nyt, ellei mies siellä ole aikaisemmin ollut.

Batman Begins perustui pelon käsittelyyn ja sen hallintaan, The Dark Knightin pääpahiksena oli psykologisilla aseilla uskomattoman nerokkaasti taisteleva Jokeri (RIP Heath Ledger). Päätösosassa Bane on suoraan maanpäällisessä Helvetissä syntynyt mies, jonka tärkein ase on brutaali voima. Elokuvassa on puhetta myös pelosta ja ehkä hieman viittauksia myös psykologiseen peliin, jota edeltävässä osassa nähtiin. Nämä elementit sulkevat ympyrän ja vihdoin voidaan sanoa että täydellinen Batman-trilogia on saatu aikaan.

Jokerin kukistumisesta, Harvey Dentin kuolemasta ja Batmanin mustamaalaamisesta on kulunut kahdeksan vuotta. Batmania ei ole näkynyt tuon kohtalokkaan illan jälkeen ja Bruce Wayne on hänkin kadonnut seurapiireistä omaan, uudelleen rakennettuun sukukartanoonsa. Kukaan ei ole nähnyt häntäkään ties kuinka pitkään aikaan.. Vasta Banen alettua terrorisoida kaupunkia, Bruce päättää palata seurapiireihin ja niiden kautta saa huomata kuinka Batmania tarvitaan taas. Batmanin viimeinen taistelu alkaa.

SPOILER-varoitus! Jatka omalla vastuulla!

Elokuva oli juurikin sitä mitä olin odottanut ja salaa pelännytkin. Elokuvan brutaalius ei tullut yllätyksenä sinänsä, mutta ku Banen ja Batmanin ensimmäinen taisto sai hurjan päätöksensä, kyllä sitä säpsähti pahimman kerran! Olin lukenut juttua että sarjakuvissa Bane murtaa Batmanin selän, mutten täysin odottanut näkeväni sitä valkokankaalla. Olin väärässä. Pahasti väärässä. "Ah! I was wondering what would break first: your spirit, or your body!"
Elokuvan ehdottomasti kamalimmat hetket olivat ne hetket kun Bruce makaa jossakin vankilassa selkä tohjona odottaen lähinnä kuolemaa.. Ja katsellen samalla kuinka Bane tuhoaa Gothamia. Vain yksi on koskaan paennut siitä vankilasta, josta ainoa ulospääsy on kiivetä monta metriä ylöspäin, tosiaan lähes mahdotonta reittiä. Bruce yrittää.. ja putoaa. Hän yrittää uudelleen.. ja putoaa. Mutta yksi keino saa hänet nousemaan ja palaamaan Gothamiin, yllättämään Banen joka ei uskonut Batmanin enää palaavan.

Nyt kun asiaa ajattelee tarkemmin niin loppuratkaisua olisi melkein pitänyt odottaa, mutta jostain syystä sitä ei kuitenkaan odottanut. Onhan näitä "sankari ratsastaa auringonlaskuun ja räjähtää"-juttuja nähty ennenkin. Mutta silti jotenkin se hetki kun Batman kiikutti ydinpommin meren ylle ja se räjähti.. Se pysäytti. Muistan istuneeni penkissä hengittämättä ja sydän tuhatta ja sataa takoen. Ja sitten, myönnän, aloin vollottamaan koska Brucen hautajaiset. Vaikka tiesin ettei tämä voi päättyä näin, mutta kun.. Se oli kamalaa. Ja itkuni sen kuin yltyi mitä lopumpaan elokuva meni, koska Alfred on niin ihana vanha patu. Saatiinhan me onnellinen loppu sitten kuitenkin, vaikka Batman menetettiinkin.

Sen verran on vielä sanottava että elokuvassa vilisi entuudestaan tuttujen näyttelijöiden lisäksi myös liuta muita, mm. Nolanin elokuvista tuttuja naamoja. Inceptionista oli jokunen naama, joista mainittakoon Marion Cotillard, joka näytteli elokuvassa Mirandaa ja Joseph Gordon-Levitt, joka näytteli rikoskomissaario John Blakea.. Tai sitemmin ehkä voisi sanoa että Robinia. En tiedä kuinka moni tämän elementin on bongannut, mutta kun Selenaa vietiin vankilaan, vanginvartijana toimi  Wade Williams, joka on itselleni tuttu tv-sarjasta Prison Break, jossa mies niinikään näytteli vanginvartijaa Brad Bellickiä. Lisäksi Batmanin hienouksia oli mielestäni myös se että Scarecrow esiintyy jokaisessa elokuvassa.. Tällä kertaa mies jakelee oikeutta antaen vangille parikin vaihtoehtoa; kuolema tai karkoitus.

Joten.. Mitä voisi sanoa? Kiitos Christopher Nolan kun annoit meille täydellisen Batman-trilogian? Kiitos ettet jatka trilogiaa enempää? Kiitos että jätät sen tähän ja annat elokuvien säilyä täydellisinä? Kiitos ettet turmele sitä rahastusjatko-osilla? Niin.. Kiitos, Christopher Nolan. Mitään muuta ei voi enää sanoa.
(Paitsi että menkää leffaan ihmiset!! Ainiin ja musiikit oli aiiivan loistavat.)




2 kommenttia:

  1. Huomasin kans saman, että ainaki viis näyttelijää oli samaa ku Inceptionissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o :D Niinpä oli mutta harvat huomasivat varmaan Wade Williamsia. ;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...