torstai 11. elokuuta 2011

Kuusi ystävystä Manhattanilta


Kun David Crane ja Marta Kauffman alkoivat 1990-luvulla tekemään tv-sarjaa kuudesta ystävyksestä, he tuskin tiesivät kuinka maailmanlaajuisesti suosittu sarja heidän käsissään lepäsi. Ensimmäinen tuotantokausi saatiin USA:n televisioon vuonna 1994 ja pääosissa nähtiin kuusi erinomaista näyttelijää; Jennifer Aniston näytteli hemmoteltua, rikkaiden vanhempien rikasta lasta, Rachel Greeniä, joka ei ole ikinä tehnyt päivääkään töitä. Hänen jätettyä hammaslääkärimiehensä alttarille, hän pakeni kaupungissa ainoan tuntemansa ihmisen (jota ei oltu kutsuttu häihin) luo; Monica Gellerin, jonka hahmoa tulkitsi Courtney Cox. Monica oli nuoruudessaan paksumman puoleinen nainen, joka kuitenkin sai laihdutettua itselleen ampiaisvyötärön ennen kuin täytti 25 vuotta. Monicalla on vanhempi veli, Ross Geller, joka on ollut toivottoman rakastunut Racheliin pienestä pitäen. Rossin hahmo oli David Schwimmerin kätösissä ja mies saikin Rossin tiedenörtteyden ja dinosauruskiinnostuksen näkymään hahmostaan yhtä paljon kuin tuon teinirakkauden pikkusiskonsa parasta ystävää kohtaan.
Kolmantena naisena kaveriporukassa vaikuttaa Lisa Kudrown Phoebe Buffey, joka on hyvin omalaatuinen persoona. Hän ei syö lihaa, hän ei usko evoluutioon ja hän soittaa kitarallaan omalaatuisia biisejä, joista tunntetuin on varmasti Smelly Cat.
Rachelin ja Monican kimppakämppää vastapäätä on oikea poikamiesboxi, jossa asuu kaksi heidän ikäistään miestä; Joey Tribbiani, jota näyttelee Matt LeBlanc, on komea ja tyhmä italiaano, joka ei tunnu koskaan katsovan naisen silmiin vaan kaksikymmentä senttiä alemmas. Tuon tyhmyydestä (ja kaikesta muustakin) vääntää vitsejä omasta mielestäni sarjan ehdottomasti kantavin voima, Chandler Bing Matthew Perryn esittämänä. Chandlerin vanhemmat erosivat kiitospäivänä pojan ollessa pieni, mies kehitti itselleen puolustusmekanismin joka perustuu vitseihin ja nauramiseen; suurin osa Frendien tilannekomiikasta taitaakin olla Chandlerin suunnalta.

Sarja ei ole teknisesti mikään maailman täydellisin tuotanto; ikkunoista heijastuvat aika-ajoin kamera työtiimeineen ja muutenkin sarja suosii klaffivirheitä sun muuta pientä. Näitä asioita ei kuitenkaan muista tuijottaa vaikka kuinka ammattilainen olisikin, koska tarina vie ja oikeasti hauskat tempaukset vievät mukanaan. Itse olen katsonut Frendien kaikki tuotantokaudet useammin kuin jaksan muistaa ja tottakai ne löytyvät tuolta hyllyköstäni siistissä rivissä.
Tällä hetkellä aloin pitkästä aikaa tuijottamaan Frendejä alusta ja.. Kahden päivän sisään olen saanut kaksi tuotantokautta kymmenestä katsottua. Tämä sarja on siitäkin hyvä että jos on nähnyt sarjan aikaisemmin, sitä voi pitää taustahälynä. Itse muutin Frendien tahtiin tässä eilen ja tänään. Toimii, joskin välillä meinaa unohtua sohvalle tuijottamaan telkkaria koska ohjelma vaan on liian hyvää.. Eikä sarja kärsi monestakaan katsomiskerrasta vaan tätä voi tosiaan katsoa useampaan otteeseen! 10 tuotantokautta saattaa tuntua pitkältä ja etenkin kalliilta, mutta joka kausi on hintansa arvoinen!

Jos ei kuitenkaan viitsi lähteä kauppaan ostamaan kymmentä tuotantokautta, kannattaa kääntää joka arkipäivä televisio Subille n. kello 20.00. Sieltä on käsittääkseni tullut jo monta vuotta Frendit ja tulee yhä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...