sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Black Swan



BLACK SWAN on Darren Aronofskyn ohjaama elokuva vuodelta 2010 ja sen pääosissa nähdään Natalie Portman, joka samana vuonna vei vuoden naispääosan pystin Oscareissa.. ja ihan ansaitusti! Portmanin lisäksi elokuvassa nähdään Mila Kunis ja Vincent Cassel.
Elokuva kertoo Ninasta, ballerinasta joka on muiden kollegojensa kanssa haaveillut pienestä pitäen pääsevänsä tanssimaan Joutsenkuningattaren osaa tunnetussa baletissa Joutsenlampi. Kun nakki sitten vihdoin napsahtaa omalle kohdalle, ei kaikki olekkaan niin helppoa ja ihanaa kuin sitä haavemaailmassaan oli ehkä kuvitellut. Nina hallitsee valkoisen joutsenen roolin täydellisesti, mutta paha kaksoisolento tuottaa hänelle ongelmia ja sen aiheuttama stressi alkaa vaikuttaa hänen mieleensä. Ensi-illan lähestyessä, paineet kasvavat ja hän joutuu tosissaan miettimään kuka hänen pahin vastustajansa onkaan..

Black Swan on jännittävä trilleri, joka on omalla kohdallani juuri sillä rajalla uskaltaako vaiko eikö uskaltaa katsoa. Itse kun en ole turhan pelottavien elokuvien ystävä. Tämä elokuva kuitenkin onnistuu taiteilemaan juurikin sillä rajalla ja sen takia nousi kertaheitolla suosikkielokuvien kärkisijoille. Epäilemättä askelkin väärään suuntaan ja elokuva olisi muuttunut liian ahdistavaksi pienelle mielelleni. Toisaalta muistan kuinka elokuvateatterin penkissä kiemurtelin elokuvaa katsoessa ja tulipa sitä eilenkin hieman väänneskeltyä elokuvan edetessä kohti loppuhuipennusta.



Black Swan on tavattoman kaunis elokuva, joka nostaa kaikki tunteet vuorollaan pintaan. Se on oikean elämän Joutsenlampi, jonka traaginen lopetus mahtipontisine musiikkeineen saa kyyneleet väkisin silmäkulmiin. Kun elokuvan katsoo useammin kuin kerran, se avautuu aina vain paremmin ja pian sitä on täysin baletin lumoissa.
Jotkut baletin harrastajat ovat inisseet kilpaa siitä kuinka Portmanin tanssiaskeleet eivät ole niin täydellisiä kuin mitä elokuvassa koko ajan painotetaan, mutta se ei todellakaan ole este tämän elokuvan katsomiselle. Yksikään tavallinen, aiheesta tietämätön katsoja ei tule askeliin kiinnittämään huomiota joten sitä ostaa täysin sen tosiasian että Nina osaa asiansa. Musta joutsen hallitsee Ninaa, mutta myös katsojaansa.

En ehkä suosittelisi tätä kenellekään kauhua/pelottavia/turhan jännittäviä elokuvia arastavalle katsojalle, sillä kuten sanoin, elokuva taiteilee sillä rajalla. Mutta hyvien elokuvien faneille suosittelen tätä niin lämpimästi kuin se vain on mahdollista. Ninan sanoin, tämä oli täydellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...