maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kuukauden kääpiö: Balin

Tänään on taas yksi etappipäivä meille Hobitti-faneille, sillä jopa Suomeen saadaan The Unexpected Journeyn dvd/blueray-julkaisut kauppojen hyllyille ja sitä kautta kotisohville. Halukkaimmat, kuten allekirjoittanut, ovat varailleet julkaisuja jo ympäri netin syövereitä ja Discshopista varanneet kokivat mukavan yllärin; tuossa pari viikkoa sitten päästiin salaisen koodin kanssa seuraamaan suoraa lähetystä Peter Jacksonistä ja Smaugin jälkitöistä. Se oli hienoa katsottavaa se! Mutta tämän päivän kunniaksi onkin hyvä kirjoittaa taas kuukauden kääpiöstä..


BALIN Fundinin poika ja Dwalinin veli on LotR-faneillekin jo entuudestaan tuttu, sillä kyseisen kääpiöruhtinaan hauta sijaitsee Morian pimeydessä. Ei kovin valoisa aloitus tälle tekstille, mutta välttämätöntä mainita kun kyseisestä kääpiöstä puhutaan.
Balin on veljeksistä vanhempi ja ehkä aavistuksen fiksumpi ja kaksikko on Thorinin ja tuon sisarenpoikien tavoin Durinin kuningassukua. Elokuvien maailmassa Balin on Thorin Tammikilven seurueen vanhin jäsen, mutta jos en väärin muista niin kirjoissa asia oli toisin ja Thorin oli vanhin. Mutta elokuvien maailmassa kun nyt eletään niin Balin on vanhin ja ikää hänellä on jo 178 vuotta. Mutta vaikka kääpiö iäkäs jo onkin, hänellä on edelleen terävä näkö eikä ikä haittaa hänen taistelutaitojaankaan. Hän taistelee yhdellä jättimäisellä miekalla.
Balin oli paikalla Smaugin hyökätessä Ereboriin. Hän näki omin silmin Laakson kaupungin tuhon ja koki itse kotinsa hävityksen. Hän oli paikalla myös kuningas Throrin yrittäessä vallata takaisin Moriaa alias Khazad-dûmia, mutta sehän me tiedetään miten siinäkin sitten kävi.. Mutta prinssi Thorinin menetettyä sekä valtakuntansa että isänsä, veljensä ja isoisänsä, Balinista tuli miehelle kuin isä. Jos Thorin on jostakin epävarma, hän yleensä kääntyy ensimmäisenä Balinin puoleen ja Balin on auttamassa silloin kun hänen apuaan eniten tarvitaan.
Paitsi että Balin on lempeä ja hyväluonteinen isähahmo, hän on myös retkikunnan varapäällikkö ja siinä toimessaan luonnostelee mm. kaikki tärkeimmät sopimukset. Esimerkiksi Bilbo Reppulin allekirjoittaman sopimuksen, joka määrittelee palkkion suuruuden ja mahdolliset kustannukset.
Tärkeintä Balinista on kuitenkin mainita se, että hän on kaikista eniten huolissaa Ereborille paluusta. Hän tietää ja muistaa parhaiten millainen vihollinen heitä mahdollisesti odottaa eikä mielellään olisi palaamassa Yksinäiselle vuorelle.. Mutta seuraa silti Thorinia tämän matkalla, koska kokee tämän ainoaksi oikeaksi kuninkaaksi.


Elokuvissa Balinia näyttelee Ken Stott, joka on skotlantilaissyntyinen näyttelijä ja ainakin minulle entuudestaan tuttu elokuvista Kuningas Arthur ja Casanova. Arthurissa hän näyttelee Marius Honoriusta, joka on muistaakseni se mies, joka kieltäytyi lähtemästä Arthurin sotureiden matkaan ja sai sitten käsittääkseni surmansa jostakin syystä, jota en nyt kuollaksenikaan kykene muistamaan. Casanovassa Stott taas näytteli Dalfonsoa ja valitettavasti kerran elokuvan nähneenä en nyt muista kyseistä hahmoa.
Stott oli myös Narnian tarinoiden Prinssi Kaspian-elokuvassa Juormukas-hahmon ääninäyttelijä. (Juormukas on se puhuva mäyrä.) Näiden elokuvien lisäksi Stott on työskennellyt paljon television parissa ja hänet voi bongata mm. sarjoista The Runaway ja Rebus. Muutenkin Suomessa Stott muistetaan enimmäkseen poliisisarjoista ja äkkiseltään katsottuna aika pitkälti aikaisemmat Stottin teokset ovat TV-elokuvia.


Sitten viimeisen pohdinnan pariin; miten Balin erotetaan muista kääpiöistä? No parta on taas vastaus kaikkeen. Balinin parta on komea, pitkä ja taipuu lopusta kahteen eri suuntaan. Ja parta ja tukka ovat tosiaan hopean harmaita, melkein valkoisia ja tässä suhteessa Balin on ainoa laatuaan jos retkikunnan sisäisesti pohditaan. Balin eroaa joukosta myös sillä ettei hänellä ole viiksiä ollenkaan ja taitaa olla Kilin ja Orin kanssa ainoait, joilla näin on asiat.
Balinin asu on myös arvokkaan punainen ja sekin voi erottua edukseen jos tunnistamaan pitää lähteä.

Anteeksipyyntö Thorinille, en vain voinut vastustaa kiusausta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...