keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Legendaarinen Balto ja sen karseat ipanat

BALTO on vuoden 1995 animaatio, joka kertoo puolisudesta, jonka suurin unelma on vetää valjakkoa. Elokuva perustuu tositapahtumiin, joskin taiteilijan vapaudet on otettu hyvin huomioon. Balto oli alunperin vetokoira, joka pelasti Nomen lapset kurkkumätäkuolemalta. Elokuvassa Balto on puoliksi husky ja puoliksi susi, mitä koira ei siis ollut oikeassa elämässä. Balto oli kuitenkin sen verran kova jätkä että hänellä on patsas New Yorkin Central Parkissa.

Balto kertoo siis koirasudesta, jonka suurin toive oli päästä vetämään valjakkoa. Se oli kuitenkin lähes toivotonta, koska ihmiset eivät voineet luottaa koiraan, joka oli puoliksi susi. Vielä kun samaan syssyyn heittää Kiilu-nimisen menestyneen vetokoiran, joka ei missään tapauksessa halua että Balto pääsee valjakkoon niin soppa onkin sitten jo keitetty. Ainiin! Ei pidä unohtaa että sekä Kiilu että Balto ovat rakastuneet samaan tyttökoiraan; Jennaan.
Elokuva on jo legenda; meidän ikäryhmämme lapsuudessa koirasankarit olivat enemmän kuin elämä ja Balto oli yksi heistä. Hopeanuolen, Buckin ja Valkohampaan ohella hän oli yksi sankareistamme. Ja on yhä.
Mutta luojan tähden ihmiset, älkää katsoko jatko-osia!

Mutta kuten yleensäkin, kun elokuva menestyy ja saa legendan maineen, ihmisille tulee sairas pakkomielle tehdä jatko-osia! Ja hyvin harvoin jatko-osat onnistuvat. BALTO - PAKO YLI SUUREN VEDEN (2002) on äärimmäisen hyvä esimerkki tälläisestä mahdollisimman epäonnistuneesta jatko-osasta.
Kukapa olisi arvannut että meidän ihana Baltomme ja kaunis Jennamme saavat punaisen pentueen varustettuna yhdellä tytöllä, joka muistuttaa paljon isäänsä ulkoisesti mutta tuskin sisäisesti! Aleu on mitä raivostuttavin kakara, joka ei mitään muuta tee kuin angstaa. Ja mikä hupaisinta.. Tyttö tartuttaa angstinsa muihinkin ja kohta kaikki äitiä, isää, Boris-setää ja karhuja myöten angstaavat! Tarinaan on myöskin tuotu yliluonnollista shamanismia tai jotain vastaavaa ja kamalia susia. Elokuvan pääpahiskin esitellään ensimmäisen kerran vasta elokuvan loppupuoliskolla ja se on köyhä versio Kiilusta. Sutena. Onpa elokuvaa onnistuttu pilaamaan kamalilla lauluillakin, joita emme siis kuulleet ensimmäisessä osassa. Älkää antako minun edes aloittaa animaation teknisestä puolesta. Kaiken kaikkiaan Balton häpäisy!

Ja koska kakkososa todettiin flopiksi, on pakko tehdä vielä kolmas osa! Josko voitaisiin rahastaa kuuluisalla nimellä ja yrittää pelastaa huonon jatko-osan mainetta edes vähän.. Siinä kuitenkaan onnistumatta. No, täytyy myöntää että BALTO - MUUTOKSEN TUULET (2004) on parantanut hieman animaatiotasoaan ja periaatteessa tarinakin on ihan jees.. Eikä Balton poika, Kodiko se oli(?), ollut sekään niin ärsyttävä kuin siskonsa. Silti tarinaan oli tungettu liikaa väkisin naurattavaa krääsää; kuten Stella-hanhi, joka on Boriksen uusi rakastettu. Ja jotain angstaavia uusia rekikoiria, jotka eivät olisi mitään ilman Baltoa. Toki Jennakin on täytynyt pilata ja tehdä tuosta yksi saamaton dorka.. Mitä tuo taisi olla jo tokassa osassakin?

Joten yhteenveto; Balto on legenda, mikä kannattaa katsoa! Jatko-osiin taas kannattaa pitää parin metrin etäisyys. Ne pilaavat kaiken.. Hahmoja, tarinaa ja tunnelmaa myöten.
Tähän loppuun Balton vuoden 1995 traileri! Muitahan ei tarvitse nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...