sunnuntai 22. tammikuuta 2012

10 kertainen kunnianosoitus

HEATH LEDGER oli australialainen näyttelijä, joka syntyi vuonna 1979 ja kuoli tällä samaisella päivämäärällä vuonna 2008. Hänen ehkä tunnetuin elokuvansa on Brokeback Mountain, jossa jokainen vähänkään herkempi ihminen saa itkeä silmät päästään. Ledgeriä kunnioittaen, katsoin kymmenen hänen elokuvaansa tässä kuluneen parin kuukauden aikana. Jos haluatte lukea mielestäni uskollisimman fanin näkemyksen herrasta niin kurkatkaapa tässä välissä tänne päin.

10 THINGS I HATE ABOUT YOU (1999)

Ledgerin elokuvista yksi sellainen elokuva, joka 100 % varmuudella nostattaa hymyn huulille. Oli kuinka masentava fiilis tahansa, tämä elokuva saa sen fiiliksen kohoamaan. Elokuva kertoo erään amerikkalaisen high schoolin pahamaineisimmasta pojasta, Patrickista, joka saa epätavallisen tehtävän viedä koulun ehkä pahamaineisin tyttö treffeille. Tehtävä ei todellakaan ole helppo, koska Kathan ei tälläiseen leikkiin lähde mukaan.. Vai lähteekö?
Elokuvassa Ledger on hurmaava paha poika, joka kuitenkaan ei ole niin paha kuin mitä kaikki olettavat. Elokuvan ehkä ikimuistoisin kohtaus on se, kun Patrick alkaa julkisesti laulamaan Katille.

PATRIOT (2000)

Nyt voisin sanoa että vaikka kaikki eivät tästä elokuvasta pidäkään, tämä on ehdottomasti yksi suosikeistani. Jälleen kerran elokuva, jossa saan itkeä päästäni useammassa kuin yhdessä kohtaa ja niistähän minä pidän! Elokuvassa Ledger näyttelee Gabrielia, joka on maankuulun vapaustaistelijan, Ben Martinin poika. Gabriel päättää isänsä tahdon vastaisesti liittyä vapaustaistelijoihin taistellakseen Amerikan vapauden puolesta brittejä vastaan. Tämän linkin löytyy kyseisen elokuvan traileri. (Upottaisin videot tähän tekstiin, mutta koneeni jumittuisi aina kun tulisin blogiini jos olen linkittänyt 10 videota tähän).

RITARIN TARINA(2001)

Jos muistan oikein niin tämä elokuva oli ensimmäinen elokuva, jonka koskaan näin Ledgeriltä. Muistan kun joskus.. ehkä 13 tai 14 vuotiaana äitini huusi olkkarista että "Mira! Telkasta alkaa joku ritarijuttu!" ja säntäsin sukkelaan katsomaan sitä, koska tuolloin pidin (ja pidän yhä) kaikista keskiaikaan sijoittuvista elokuvista. Halusin siis nähdä tämän ja rakastuin heti. En muista koska dvd:n itselleni hankin mutta veikkaanpa että aika pikapuolin elokuvan näkemisen jälkeen.
Elokuva kertoo ritarin aseenkantajasta, joka ottaa paikkansa ritarin haarniskassa isäntänsä saatua hieman turhan kovan tällin ja kuoltua omaan sotisopaansa. Ledger esittää tätä Williamia, joka tottakai iskee silmänsä myös kauniiseen Jocelyniin ja yrittää kilpailujen tuoksinnassa voittaa myös tuon sydämen puolelleen. Elokuva on kaikessa keskiaikaisuudessaan hauska ja nykyaikainen ja voit kuulla sieltä myös.. tiettyjä tunnettuja kipaleita.

NED KELLY (2003)

Ned Kelly oli yksi niistä uusista elokuvista, joita en ollut nähnyt ennen tätä maratonia. Ja se on harmi, koska tämä on aivan loistava elokuva! Kun joskus saan nuo elokuvat hyllystäni katsottua, tämä on ensimmäisiä elokuvia joita lähden kaupoista metsästämään! Ledger näyttelee elokuvassa nimikkoroolia eli itse Ned Kellyä. Ledgerin lisäksi elokuvassa vaikuttaa myös Orlando Bloom (hauskaa että jätin Patriotin kohdalla Mel Gibsonin mainitsematta, mutta nyt mainitsen Orlin..) Nedin parhaan ystävän, Joen roolissa. Tämäkin elokuva on taas sarjassamme "itketään silmät päästämme", joten kun katsotte tämän elokuvan, varatkaa hyvät ihmiset niitä nenäliinoja mukaan! Niitä tarvitsee melkein kaikissa Ledgerin leffoissa. Ja trailerihan löytyy tämän linkin takaa. Jos rakastat lainsuojattomia, rakastat tätä elokuvaa.

GRIMMIN VELJEKSET (2005)

Tässäpä creepy leffa jos jossain! Ekan kerran kun katsoin tämän, minua inhotti ne ötökät niin törkeästi että päätin etten enää toista kertaa sitä leffaa katsoisi. No moisia lupauksiahan on täysin turha tehdä ja lopulta elokuva löytyi dvd-hyllystänikin. En tätä kuitenkaan dvd:ltä katsonut, koska elokuva tuli joulun tienoidin telkkarista.. ja vielä kahtena iltana peräjälkeen! Sattuiko kukaan silloin katsomaan? On meinaan hyvä elokuva, joskin creepy tämä on edelleenkin.
Ledger esittää elokuvassa toista Grimmin veljeksistä ja he joutuvat kerrankin ratkomaan jotain oikeaa taikaa sen sijaan että feikkaisivat koko jutun. Erään kylän tyttölapsia katoaa metsään kuin neuloja heinäsuopaan ja tätä miekkoset pääsevätkin sitten selvittelemään.. Joskin ehkä hieman vastahakoisesti. Traileri.

BROKEBACK MOUNTAIN (2005)

Tämä elokuva on sellainen että tähän rakastuu ensimmäisellä katsomiskerralla.. Ja kun tämän katsoo uudestaan, rakastuu uudestaan ja syvemmin. Ja kolmannella kerralla rakastuu taas uudelleen.. ja syvemmin. Turha ehkä muistuttaa mutta tässäkin elokuvassa pääsee kuluttamaan nenäliinapaketteja oikein urakalla.
Kuten aikaisemmin jo sanoin, Ledgerin melko varmasti tunnetuin elokuva. Elokuvassa hän näyttelee Ennis Del Maria, joka lähtee paimentamaan lampaita yhdessä Jack Twistin (Jake Gyllenhaal)kanssa. Puolen vuoden työreissun aikana poikien välille kehittyy koko elämän kestävä rakkaus, joka ei sammu vaikkeivät he saakkaan olla yhdessä muuta kuin erämaassa. Yhteiskunnan paineessa he molemmat perustavat perheen, saavat lapsia ja vaimon.. Mutta ovat onnellisia vain ollessaan kahden keskellä ei-mitään. Poissa tuomitsevien katseiden alta. Traileri.

CASANOVA (2005)

Taas yksi uusi elokuva sivistämään minua, sillä tätäkään en ollut aikaisemmin nähnyt. Enkä nyt tiedä yllättääkö se ketään, mutta pidin tästäkin. Huomasinpa muuten että 2005-vuosi on ollut Ledgerille aika kiireinen, koska mies ehti tuon vuoden aikana tehdä kokonaista neljä elokuvaa!
Tässä kyseisessä elokuvassa Ledger näyttelee Casanovaa, todellista naistenmiestä, jonka on kuitenkin avioiduttava tai tuon pää laitetaan niinsanotusti pölkylle. Täydellinen morsian löytyykin piakkoin, sillä naapurustossa elää tiettävästi.. tai ainakin luultavasti kaupungin puhtain neitsyt. Mutta ongelmia tulee pitkin matkaa ja yllättäen Casanovan katse kääntyykin erääseen oppineeseen naiseen eikä tämä neitsyt enää kiinnostakaan; ongelma tulee vastaan kun ollaankin jo luvattu mennä naimisiin tämän kanssa. Traileri.

CANDY (2006)

Candy oli myöskin uusi elokuva tällä erää enkä tiennyt oikein mitä odottaa kun aloin katsomaan tätä. Muuta kuin että candy ei tasan tarkoita mitään lapsille suunnattuja karssuja. Ja sain mitä oletinkin, huumeiden katkuisen elokuvan kahdesta rakastuneesta, joita elämä kohtelee miten mieli tekee. Ja kuten arvata saattaa.. Tykkäsin tästäkin. Tylsää eikö? Tykätä kaikesta, mutta minkäs teet kun tarjolla on vain hyviä elokuvia.
Tällä kertaa Ledgerin roolihahmona on Dan, joka rakastuu Candy-nimiseen taiteilijatyttöön ja käy tämän kanssa läpi heroiinirakkauden kolme vaihetta; Heaven, Earth ja Hell. Aluksi huumeet ovat ihana tapa irtautua arjesta, päästää irti hetkeksi. Sitten palataan maan pinnalle ja aletaan perustamaan perhettä ja hankkimaan elantoa. Ja Helvettihän onkin sitten täynnä tuskaa, surua, riitoja ja lopun alkua.

YÖN RITARI (2008)

Jos joku ei ole kuullut Brokeback Mountainista, hän on varmasti kuullut Ledgeristä ainakin tämän elokuvan kautta. Jos Batman on kuuluisa, Jokeri on vielä kuuluisampi tätä nykyä. Ainakin elokuvamaailmassa. Ja siitä käy kiittäminen yksin Ledgeriä, joka toi tämän synkän ja psykoottisen hahmon valkokankaalle. Kun ensimmäisen kerran näin tämän elokuvan, en ollut tunnistaa Ledgeriä. Tai en olisi tunnistanut jos en olisi tiennyt kuka maskin takana onkaan.
Batmanin juonta on ehkä turha kuvailla sen suuremmin, koska kaikkihan sen kuvion tietää. Tämä elokuva on loistava, paras Batman-elokuva minun makuuni. Loistavia näyttelijöitä, loistavat koukut ja.. No loistava elokuva. Minkäs teet. Jokerin psykoottisuudelle ei kukaan vedä vertoja ja olenkin jossain maininnut tämän yhdeksi elokuvahistorian nerokkaimmista pahiksista.

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS (2009)

Ledgerin viimeiseksi jäänyt elokuva, jonka Johnny Depp, Jude Law ja Colin Farrell ystävällisesti saattoivat loppuun miehen kuoleman jälkeen. Elokuva on kaikessa mielikuvitusrikkaudessaan loistava, mutta olisi ollut parempi jos mies olisi saanut elää kauemmin. Johnny, Jude ja Colin vetävät Tonyn roolin loppuun kunnialla, mutta silti ei voi olla ajattelematta miten elokuvan olisikaan käynyt jos Ledger olisi saanut jatkaa.. Mutta nerokkaasti nämä näyttelijän muutokset on saatu upotettua elokuvan juoneen.
Elokuva siis kertoo Dr. Parnassuksesta, joka ryhtyi turhan tiiviisti tekemisiin itsensä Saatanan kanssa ja erään vedonlyönnin tuloksena hänen olisi annettava tyttärensä pirulle tuon täytettyä 16 vuotta. Kolme päivää ennen tuon luvun täyteen tulemista, Ledger astuu kuvaan roolihahmonsa Tonyn kera. Parnyn ja Saatanan uuden vedonlyönnin myötä Tony pääsee auttamaan parhaansa mukaan, mutta eksyykö hän ehkä liikaa mielikuvituksensa syövereihin..?

Kiitos näistä elokuvista, Heath Ledger. Rest in peace. Ja kuten joku oli nerokkaasti youtubessa todennut..

"The world deserves a better class of actors.. and you gave it to them."

Tähän loppuun vielä ystäväni tekemä tribute Ledgerille, kiitokset hänelle.

2 kommenttia:

  1. Meinasin lukea tän jo aamulla ku oli hetki aikaa, mut sit aloin melkee parkumaan ja oli pakko jättää kesken. Hienot yhteenvedot loistavista elokuvista.
    Ja kiitos mussu <3 Oon taas vedet silmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baa<3 Kiitoksia kiitoksia. :D Meni joku pari tuntii et sain tän raapustettuu.. Ois menny vähemmän jos kone ei ois lagitellu ja kuvien lataamiin kestäny aina parii minsaa. xD

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...