lauantai 7. tammikuuta 2012

J. Edgar Hoover

Ajattelin tänä vuonna aloittaa tälläisen "kuukauden henkilö"-blogimerkintäsysteemin ja voipi olla että Movie Monday-haasteet jäävät minulta nyt jatkossa hieman vähemmälle. Niitä tulee aivan liian usein enkä millään ehdi pysyä perässä. Mutta seurailen sitä yhä ja jos sinne tulee joku todella kiinnostava aihe niin kaipa minä sitten vastaan! Mutta tälläinen kuukausittain toistuva henkilö-juttu alkaa siis tällä blogimerkinnällä. Ja tammikuun henkilöhän on..

John Edgar Hoover
Synt. 1.1.1895
"Just the minute the FBI begins making recommendations on what should be done with its information, it becomes a Gestapo."


Katselin eilen Tammikuussa syntyneiden/kuolleiden ihmisten listoja (kuulostaapa muuten pelottavalta..) ja sieltä löytyi mm. J.R.R. Tolkien, Orlando Bloom, Elijah Wood (LotR-painotteista), Heath Ledger, Nicolas Cage, Irwin Goodman.. Ja monta muuta. Ajattelin jo hetken että siirrän tämän kokonaan Lakikirjan puolelle ja kirjoitan Irwinistä, mutta tänään satuin käymään töiden jälkeen katsomassa elokuvan J. Edgar ja kotiin päästyäni wikipedia kertoi minulle että arvon herra Hoover on syntynyt tammikuussa! Niinpä tämä päätös oli hyvin ilmeinen tähän hätään!

J. Edgar Hoover ei toki perustanut FBI:a, mutta toimi sen johtajana kokonaiset 48 vuotta, yhteensä 9 eri presidentin hallituskausien ajan. Hooverin valtakaudella, USA:n turvallisuuspoliisista tuli se FBI, joka nykypäivänä tunnetaan.
Hoover aloitti myös nykyaikaisen sormenjälkien keräämisen ja tietojen arkistoinnin. Hänen suurin valttikorttinsa olivat arkistojen kansiot, jotka pitivät sisällään paljon tietoa paitsi rikollisista, myös tavallisista kansalaisista. Hooverilla oli myös yksityiset arkistot, joihin eivät ketkään muut päässeet käsiksi paitsi hän itse; ne pysyivät salaisina vielä hänen kuolemansa jälkeenkin, mutta nykyään on saatu selville että ne pitivät sisällään tietoja mm. Marilyn Monroesta ja Charlie Chaplinista.

Viime vuonna Jenkkilässä ensi-iltansa saanut, kyseisestä herrasta kertova elokuva J. Edgar on viimeinkin saanut ensi-iltansa myös Suomessa! Elokuvaa tähdittämässä nähdään Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts ja Judi Dench ja ohjaushan oli Clint Eastwoodin käsialaa.
Elokuva kertoo J. Edgarin tarinan enemmän tai vähemmän totuudenmukaisesti. Elokuva on jaettu kahteen eri aikakauteen; Edgar kertoo vanhana äijänä tarinaansa ja takaumissa nähdään sitten DiCaprio ilman vanhennusmaskeja. Elokuvassa tuodaan hienostuneesti, ei turhan alleviivaavasti, esiin myös Edgarin väitetty homoseksuaalisuus. Kaikenkaikkiaan tämän elokuvan tarina on mielestäni hyvin surullinen ja kyllä, vollotin loppumetreillä. Tämä elokuva on pakko nähdä! Nyt jos mietit lähdetkö leffaan vai et.. Niin vastaus on kyllä! Ehdottomasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...